Oireet - Mistä tiedän, että koirallani on korvatulehdus?
Koirat reagoivat korvatulehdukseen eri tavoin. Jotkut koirat hierovat korviaan, raapivat ja ravistelevat päätään ja toisilla on lähinnä kipuja.
Korva voi olla lievästi tulehtunut ja siinä voi näkyä pieniä muutoksia, tai korva voi olla todella kivulias ja kirkkaan punainen sekä erittää pahanhajuista märkää.
Otiitteja on erilaisia ja niiden syyt ovat erilaisia. Joissakin otiittitapauksissa tulehdus on vain lievää, kun taas toisissa on voimakkaasti resistenttejä bakteeriorganismeja.
Näissä kuvissa näkyy korvatulehduksen eri vaiheita ja muotoja.
Kuvat (CWalker, ThePhotoVet)
Varaa aika eläinlääkärille heti huomatessasi koirallasi korvasairauden merkkejä. Ajoitus on olennaista vaikeampien tilojen välttämiseksi. Tulehduksen aste vaikuttaa usein merkittävästi siihen suostuuko koira korvatutkimukseen tai lääkintään.
Historia – Kuinka kauan koirallasi on ollut korvaongelmia?
Eläinlääkärisi on selvitettävä koirasi korvaongelma ja suunniteltava jatkotoimenpiteet huolella. Tämä voi tapahtua jo ensikäynnillä, mutta usein tarvitaan seurantakäyntejä mahdollisia lisätoimenpiteitä varten.
Eläinlääkärisi kysyy, milloin huomasit koirasi oireet ensimmäisen kerran, onko kyseessä toistuva ongelma vai onko kyseessä ensimmäinen kerta.
Jos tulehdus on toistuva ,eläinlääkärisi haluaa tietää, milloin se tapahtui viimeksi ja miten sitä hoidettiin. On tärkeää kertoa eläinlääkärille korvanpuhdistajista tai aiemmista määrätyistä lääkkeistä, kuten korvatipoista, tableteista/oraaliliuoksista ja pistoksista.
Eläinlääkäri voi kysyä myös koiran elintavoista, kuten toistuvista uinneista tai juoksusta korkeassa ruohikossa, samoin kuin muista kotitaloutesi lemmikeistä ja rutiininomaisista punkki - tai kirppukarkotteista.
Eläinlääkäri tutkii myös koirasi yleisterveydentilan ja kysyy, oletko huomannut kutinaa, puremia, nuolemista tai hankaamista muilla kehon alueilla. Tarkat tiedot ovat tärkeitä.
Sytologian perusteella eläinlääkäri voi valita sopivan hoidon, mutta se kannattaa myös toistaa seurantakäynneillä. Näin voidaan arvioida hoidon onnistuminen, mahdolliset hoitoprotokollan muutokset ja auttaa kehittämään pitkän tähtäimen suunnitelma koiran korvaongelmalle.
Huolellinen tutkimus ja sytologia ovat tärkeitä myös mikrobilääkeresistenssin välttämiseksi.
Sytologiasta saatavien lisätietojen ansiosta eläinlääkärillä on mahdollisuus käyttää mikrobilääkkeitä:
- vain tarvittaessa
- sopivan mittaisen ajan
Lataa tietoa miksi antibiootit eivät aina ole tarpeen
Miksi eläinlääkärit vaativat sytologista tutkimusta?
Viljelynäyte ja herkkyystestit – Milloin koiran korvasta voi olla tarpeen ottaa viljelynäyte?
Jos hoito epäonnistuu tai bakteereja on vaikea tunnistaa sytologiassa, on joskus suositeltavaa lähettää laboratorioon viljelynäyte, jossa kasvatetaan bakteereja ja testataan sopivaa antibioottia, mutta useimmissa tapauksissa sytologiasta saa riittävät tiedot.
Hoidon valinta- Miten eläinlääkäri valitsee koiralle sopivan hoidon?
Eläinlääkärillä on useita erilaisia tuotteita korvatulehduksen hoitoon.
Mitä hoitovaihtoehtoja on saatavilla ja mikä on paras vaihtoehto?
Niitä voivat olla esim. korvanpuhdistusaineet tai antiseptiset liuokset; tulehdusta ehkäisevät korvatipat tai antibioottia/sienilääkettä sisältävät korvalääkkeet.
Vaihtoehdoista löytyy päivittäin annosteltavia sekä pitkävaikutteisia lääkkeitä.
Joskus systeeminen suun kautta otettava hoito tai pistokset ovat tarpeen, ja jos koirallasi on pitkälle edennyt krooninen korvasairaus, voidaan tarvita leikkaushoitoa.
Hoitokeinojen moninaisuus johtuu siitä, että korvatulehdukseen ei ole olemassa yhtä, kaikille lemmikeille sopivaa ratkaisua. On mahdollista, että toinen korva vaatii erilaisen lähestymistavan kuin toinen!
Parhaimman hoidon valitsemiseksi eläinlääkärisi ottaa huomioon kaikki seuraavat tekijät:
- tulehdusaste
- bakteerien ja hiivan liikakasvun merkit
- mahdolliset kansalliset ohjeet lääkkeiden valintaan
- omat ja koirasi yksilölliset olosuhteet (kustannukset, lääkkeen antamisen helppous)
Kuten jo todettiin, jokainen koira kokee korvatulehduksen yksilöllisesti. Tämä ei vaikuta pelkästään eläinlääkärillä käyntiin, vaan se voi myös tarkoittaa, että koirasi vastustaa lääkkeiden antoa.
Koira ei ole ainoa, joka täytyy ottaa huomioon. Joillekin omistajille päivittäinen lääkitys ja puhdistus eivät ole ongelma; toisille voi kuitenkin olla vaikeaa antaa tuotetta korvaan, kun taas toisille tuotteen fyysiset ominaisuudet, kuten pienet korkit, voivat tuntua vaikeilta.
Jos lääkityksen anto on hankalaa, se ei vaikuta ainoastaan lopputulokseen, vaan myös mikrobilääkeresistenssin riski kasvaa.
Kuten näet, eläinlääkärisi on otettava huomioon paljon eri seikkoja ennen parhaan hoitomuodon valintaa. Voit auttaa antamalla selkeän kuvauksen koiraasi liittyvistä huolenaiheista, pitämällä kirjaa korvaoireista ja dokumentoimalla tarvittaessa kuinka aiemmat hoidot ovat auttaneet.
Lataa päiväkirja koiran korvien hoidosta